Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
A Nagy Szfinx

A Nagy SzfinxA Szfinx, melyet hívnak, egyiptomi szfinxnek, gízai szfinxnek és nagy szfinxnek. Egyiptomban több Szfinx is van/volt, a számuk az ezres nagyság rendet is eléri. A második legnagyobb Szfinx Memphisben található – mely sokkal kisebb, mint a gízai - a Memphis-Szakkara fakultatív utazásunk során megtekinthető.

Mielőtt belevágnánk a Szfinx létezésével kapcsolatos kérdésekbe először nézzük meg a száraz adatokat.

Magasság: 20 méter
Szélesség: 19 méter
Hosszúság: 73 méter
A szfinx arca 4,1 méter széles, 5 méter magas.

Építésével kapcsolatban talán sokkal több kérdés merül fel, mint a Nagy Piramis építésével kapcsolatban. Kizárólag egyetlen kérdés nem merül: Hogyan építették a Nagy Szfinxet?

Viszont nagyon nehezen tudunk válaszolni az alábbi három kérdésre:

 1. Ki építette a Szfinxet?
 2. Mikor építették a Szfinxet?
 3. Miért építették a Szfinxet?

Ki építette a Szfinxet?

Ezzel kapcsolatban többféle álláspont is létezik, de sajnos egyik sem állja meg a helyét. 

 • Az első szerint Hafré (Khefrén) Fáraó építette a Szfinxet és állítólag hasonlít is rá. Ez azonban nem túl erős érv, mert a korabeli ábrázolásokban a Fáraók arcai nagyon hasonlítanak egymásra.
 • A másik elmélet szerint Hufu (Kheopsz) Fáraó építette a szfinxet. Állítólag az írnokai feljegyzést is készítettek erről a tényről. Hufuról mindössze egyetlen szobor került elő, mely mindössze 7,6 cm magas, így nehezen megállapítható a magassága. Ezzel az elmélettel kapcsolatban felmerül az a kérdés is, hogy a Nagy Piramis mellett, hogyan volt energiája megépíttetni a Szfinxet.
 • A harmadik elmélet pedig mind a kettőnek a cáfolata, mely azt mondja, hogy a Szfinx testén olyan vízeróziós nyomok vannak, amelyek keletkezéshez szükséges heves esőzések legalább 12.000 évvel ezelőtt voltak Egyiptomban utoljára. Így a Szfinx építtetője nem ismert, hiszen az ókori Egyiptom predinasztikus korából (i.e. 3000 előtt) nincsenek igazából emlékek. Ez az elmélet kiegészül azzal is, hogy valószínűleg Hafré Fáraó ásatta ki a homok alól, ami egyben magyarázat lehet a Szfinx jó állapotára is.
 • A negyedik elmélet szerint pedig Atlantisz népe építette a Szfinxet.

Gízai fennsík Az egyiptológia mai álláspontja szerint a Szfinxet Hafré Fáraó építette. Az építést pedig az ihlette, hogy a piramisok építéséhez használt érintetlen mészkőtömbök oroszlán testet formáztak, ehhez építették hozzá a lábakat és a fejet, így a testen található eróziós nyomok ezzel magyarázhatóak.

Mikor építették a Szfinxet?

Ha tudnánk, hogy ki építette a Szfinxet, akkor sokkal könnyebben lenne meghatározni az építésének az idejét, kivéve, ha beigazolódna egy olyan elmélet, mely nem köthető konkrét és ismert személyhez.

Jelenleg két alapvető építési idő létezik.

 • A piramisokkal egyidejűleg építették, azaz kb. i.e. 2600 körül.
 • Az eróziós nyom elméletnek megfelelően pedig kb. i.e. 10.000 körül.

 

Miért építették a Szfinxet?

Ez az ókori Egyiptomra vonatkozólag talán a legizgalmasabb kérdés. Természetesen itt is többféle elmélet létezik.

 • Hafré Fáraó emlékének a fenntartása és a sírjának a megóvása volt a cél. Nyílván ebben az esetben az építető Hafré Fáraó volt.
 • A Szfinx egy fajta csillagóra, amely képes megmutatni a világvége eljövetelét. Az ókori egyiptomiak már az európaiak előtt sokkal megalkották a csillagképeket és 12 állatövi jegyre osztották az égboltot. De megfigyeltek az égbolton két egymástól függetlenül és ellentétes irányba „forgó”csillagokat is, amiből rájöttek, hogy nem csak a Föld forog a saját tengelye körül és kering a Nap körül, hanem a mi csillagrendszerünk is kering egy központi „Nap” körül, melynek a keringési ideje 25920 év, azaz ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a két ellentétesen forgó csillagöv, egymáshoz képest ugyanolyan állásba kerüljön. Az ő hitük szerint ha a Kos és a Herkules csillagképek egymás fölött állnak a Szfinx előtt és azon a ponton kell fel a Nap reggel, akkor jön el a világvége, ami valószínűleg Atlantisz elsüllyedését is okozhatta.

Ezen a három alapvető kérdésen túl természetesen további kérdések is felmerülnek, mint pl. mi van a Szfinx alatt?

Vannak olyan elméletek, melyek szerint a Szfinx alatt komplett „város” volt, mely igazi csodákat rejtett magában és össze van kötve a Nagy Piramissal. (Ez az elmélet természetesen azonnal cáfolja, hogy a Szfinxet Hafré építette volna) A Szfinx bejáratát használva lehetet bejutni a Nagy Piramisba, egészen pontosan a Nagy Piramis alatt található befejezetlen sírkamrába. Néhány évvel ezelőtt egy francia kutatócsoport fúrásokat végzett, melyek segítségével a Szfinx alá benyúló lyukakat hoztak létre. Az eredmény sajnos nem hozták nyilvánosságra, de műanyag csonkok ma is találhatóak a Szfinx mellett. A Szfinx alatti rejtélyt igazolja az is, hogy a Szfinx fizikai kutatására semmiféle engedélyt sem lehet kapni.

A Szfinxet a történelem során többször is betemette a sivatagi homok és a kőtörmelék. Az egyik leghíresebb  „Szfinx megmentő” IV. Thotmesz volt, aki a történet szerint egy vadászat fáradtságait a Szfinx árnyékában pihente ki. Álmában megjelent neki a Szfinx és azt kérte tőle, hogy ássa ki őt a homokból, amiért cserébe a Szfinx megteszi őt Fáraónak. IV. Thotmesz kiásatta a Szfinxet és Fáraó lett belőle. A történetet egy Sztélé meséli el, mely a Szfinx mellső lábai között található. Állítólag itt volt a lejárat a Szfinx alá.

A Szfinxet közelről csak külön engedéllyel lehet megtekinteni. Ha valaki van szerencséje a Szfinx közvetlen közelébe jutni, akkor a Szfinx farka alatt észrevehet egy nyílást, melyben egy vaslétra vezet lefelé a Szfinx. Sajnos a lemászásra nem volt lehetőségünk, reméljük talán egyszer lesz majd…….

 
 
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El Sheikh
Egyiptomi városok távolságai
Egyiptomi Parfüméria
Papirusz műhely
Királyok Völgye
Memnóni kolosszusok
Montazah Palota
Qaitbay erőd
Pompeius oszlopa
Kom El Shoqafa katakombái
Egyiptomi ételek
Egyiptomi Istenek
Egyiptomi művészet
Ramadan
Abu Szimbeli templomok
Hórusz temploma
Szobek temploma
Völgytemplom (Gíza)
Luxori templom
Karnaki templom
Hatsepszut temploma
Philaei templom
Egyiptomi arab útiszótár
Egyiptomi vízum
Egyiptomi pénz
Egyiptomi piramisok
A Nagy Szfinx
Khan el-Khalili bazár
Egyiptomi Múzeum
Asszuáni Nagy Gát
Asszuáni botanikus kert
Elefánt sziget
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
Nyilatkozat
Dokumentumok
Elérhetőségeink

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57